De oorzaken, symptomen en oplossingen

Veel vrouwen hebben soms last van (buik)pijn na de seks. Dat is natuurlijk erg vervelend, want van seks hoor je te genieten en vooral geen pijn van te hebben. De pijn kan door verschillende zaken ontstaan. In dit artikel noemen we er vier.

Te gespannen bekken

Allereerst kan het zijn dat de buikpijn die je voelt zich ophoudt in je bekken of bekkenbodem. Dit voelt dan als een soort spierpijn. Die spierpijn kan ontstaan doordat je bekken te lang gespannen is geweest tijdens de seks. Ga bij jezelf na waar die spanning vandaan kan komen. Was je bijvoorbeeld zenuwachtig of heb je wellicht een vervelende seksuele ervaring gehad? Om van die lichamelijke spanning af te komen kun je proberen om ontspanningsoefeningen voor je bekkenbodem te doen waarbij je zittend op een stoel je bekken afwisselend ontspant en aanspant. Een te gespannen bekken is meestal niets ernstig, maar bij twijfel is het beter een bezoekje aan de huisarts te brengen.

Baarmoedermond

Buikpijn (en ook rugpijn) kan ook ontstaan doordat de penis tegen je baarmoedermond aanstoot. Doordat je lichaam tijdens de seks een soort pijnstillend stofje aanmaakt, kan het zijn dat je er op dat moment nog niets van voelt en waardoor de pijn pas later komt. Goed om te weten is dat je baarmoeder kantelt wanneer je meer opgewonden bent! Daardoor komt er meer ruimte vrij voor de penis. Voorspel kan dus helpen in dit geval. Houdt de pijn aan? Probeer dan eens een ander standje, waarbij de penis minder diep je vagina ingaat.

Blaasontsteking of infectie

De derde pijn die we hier zullen bespreken is de pijn die ontstaat bij een blaasontsteking of schimmelinfectie. Dat voel je niet per se alleen na de seks, maar seks is (vaak) wel de boosdoener zijn. Niet alleen voel je pijn bij het plassen en heb je constant het gevoel dat je naar de wc moet, ook kan de pijn doortrekken naar je nieren en je rug. Om een ontsteking of infectie te voorkomen is het verstandig beide geslachtsdelen te wassen. Samen douchen of in bad maakt dit idee wat minder onromantisch. Gebruik een condoom om infecties of soa’s te voorkomen. En ga na de seks altijd direct plassen. Niet kunnen voorkomen? Direct een afspraak maken bij de huisarts!

Ultieme hulpbron pijn bij of na vrijen oorzaken, symptomen en oplossingen

Droge vagina

Een droge vagina zorgt er ook voor dat je tijdens en na de seks pijn ervaart, doordat er scheurtjes ontstaan. Dat kan komen doordat je niet opgewonden genoeg bent, in de overgang bent of gewoonweg minder vocht aanmaakt dan normaal. Wederom kan voorspel de oplossing zijn. Als het niet op de natuurlijke manier lukt, is glijmiddel een uitkomst. Hierdoor glijdt de penis gemakkelijk in de vagina, waardoor er geen scheurtjes van een schurende huid ontstaan.